Urban Design for Huzhou, China, integrating the landscape with the city

Chapman Taylor’s latest design concept from its Shanghai studio is for Huzhou, incorporating the Bian Mountain Yunqi Valley and Changtianyang Area. The proposals include an architectural concept design for Huzhou Wetland Cultural Plaza.

Chapman Taylor’s latest design concept from its Shanghai studio is for Huzhou, incorporating the Bian Mountain Yunqi Valley and Changtianyang Area. The proposals include an architectural concept design for Huzhou Wetland Cultural Plaza.

Since ancient times, Huzhou’s environmental conditions have made it a successful place, forming the unique culture of the Bian Mountain Changtiangyang area. The design interprets the characteristics of the mountain, the water and the Lougang polder fields. The ecosystem of the Lougang will be restored to its original character: it will be a place of convergence with mountains and water, well connected by bridges.

The designs employ ecological resources through eco-agriculture, eco-industry, eco-tourism and green finance. The aim is to create a symbiosis of water, fields and people.

Through the simulation of the Lougang system, four different types of open space are envisaged: pond-like, mountainous, waterway and culturally valuable village. The Wetland Cityscape Interface is an area where the outer active space of the wetlands and the inner ecological space merge, emphasising the integration of the city and the country. The Valley Cityscape Interface is an area where the mountains and valleys merge, incorporating changes in topography to provide valleys, woodlands, waterways and urban buffer spaces. The ancient bridges will connect various spaces, including the cultural square and the surrounding area.

The landscape space is divided into several characteristic areas such as mountain parks, country parks, polder fields and fishponds and includes cultural and tourism experience areas to create diverse waterfront activity sites and diverse landscape spaces.

Three design concepts have been derived from the human history, natural ecology and site characteristics of Huzhou and are integrated into the designs of the buildings. Charming silk, combined with the overall shape and space, makes the buildings appealing. The Jiangnan Shanshui style is implied on the roof green system, following the stepped layout of the polder fields of the Lougang. Flowing lines are used to create an architectural form inspired by Chinese calligraphy, like dragons and snakes following a writing brush.

The museum is placed in the centre of the site, at the focal point of the landscape. The shape of the building is elevated to reveal a ribbon-shaped pavilion that connects with the cocoon-shaped museum.

Since ancient times, Huzhou’s environmental conditions have made it a successful place, forming the unique culture of the Bian Mountain Changtiangyang area. The design interprets the characteristics of the mountain, the water and the Lougang polder fields. The ecosystem of the Lougang will be restored to its original character: it will be a place of convergence with mountains and water, well connected by bridges.

The designs employ ecological resources through eco-agriculture, eco-industry, eco-tourism and green finance. The aim is to create a symbiosis of water, fields and people.

Through the simulation of the Lougang system, four different types of open space are envisaged: pond-like, mountainous, waterway and culturally valuable village. The Wetland Cityscape Interface is an area where the outer active space of the wetlands and the inner ecological space merge, emphasising the integration of the city and the country. The Valley Cityscape Interface is an area where the mountains and valleys merge, incorporating changes in topography to provide valleys, woodlands, waterways and urban buffer spaces. The ancient bridges will connect various spaces, including the cultural square and the surrounding area.

The landscape space is divided into several characteristic areas such as mountain parks, country parks, polder fields and fishponds and includes cultural and tourism experience areas to create diverse waterfront activity sites and diverse landscape spaces.

Three design concepts have been derived from the human history, natural ecology and site characteristics of Huzhou and are integrated into the designs of the buildings. Charming silk, combined with the overall shape and space, makes the buildings appealing. The Jiangnan Shanshui style is implied on the roof green system, following the stepped layout of the polder fields of the Lougang. Flowing lines are used to create an architectural form inspired by Chinese calligraphy, like dragons and snakes following a writing brush.

The museum is placed in the centre of the site, at the focal point of the landscape. The shape of the building is elevated to reveal a ribbon-shaped pavilion that connects with the cocoon-shaped museum.

Through the simulation of the Lougang system, four different types of open space are envisaged: wetland, mountain, waterway and village. The Wetland Cityscape Interface is an area where the outer active space of the wetlands and the inner ecological space merge, emphasising the integration of the city and the country. The Valley Cityscape Interface is an area where the mountains and valleys merge, incorporating changes in topography to provide valleys, woodlands, waterways and urban buffer spaces. The ancient bridges will connect various spaces, including the cultural square and the surrounding area.

The landscape space is divided into several characteristic areas such as mountain parks, country parks, polder fields and fishponds and includes cultural and tourism experience areas to create diverse waterfront activity sites and diverse landscape spaces.

Three design concepts have been derived from the human history, natural ecology and site characteristics of Huzhou and are integrated into the designs of the buildings. Charming silk, combined with the overall shape and space, makes the buildings appealing. The Jiangnan Shanshui style is implied on the roof green system, following the stepped layout of the polder fields of the Lougang. Flowing lines are used to create an architectural form inspired by Chinese calligraphy, like dragons and snakes following a writing brush.

The museum is placed in the centre of the site, at the focal point of the landscape. The shape of the building is elevated to reveal a ribbon-shaped pavilion that connects with the cocoon-shaped museum.

Johnny Jiang (M.Arch M.D.A (Master of Design Arts))

董事, 上海

Johnny Jiang recently joined Chapman Taylor’s Shanghai studio as a Director in November 2018. He has considerable experience in architectural design in both Germany and China and has led and participated in many important large-scale urban design projects, including both architectural and interior design.

Johnny has plays a leading role on some of the Shanghai studio’s most significant urban design projects, and is skilled at combining innovative concepts with the requirements of China's market and the local context. Johnny’s leadership during the construction process, and his strict control of project quality, have been widely praised by clients and partners.

Areas of expertise:

Architecture / Interior Design / Urban Design / Masterplanning / Mixed-Use

Yichun Xu

副董事, 上海

Yichun joined Chapman Taylor in 2018 and is a key member of the studio’s masterplanning team. Among the major projects on which she has worked are the Beixingjing masterplan for Shanghai, the Xiangyang Mixed-Use District, Future Hotel in Chongqing, the Xili Hub Area in Shenzhen and the Sanya Baopo Cultural and Sports District in Hainan.

caret-down-skewed caret-down-thin caret-down caret-left-thick caret-left-white caret-left caret-right-thick caret-right-white caret-right caret-up chinese cross download english facebook grid instagram linked-in list mail map pinterest play-button reset search-nobg search-square share twitter views wechat youtube