Future Hotel - Curio by Hilton Location City: Chongqing, China

Sectors:
Hospitality
Services:
Architecture
Studios:
Shanghai
Client:
Chongqing Liangjiang Industry Investment Group

Certifications:

A future-orientated hotel which blends beautiful nature with cutting-edge technology.

Map Location

Key Info

Includes:
A smart hotel, a conference centre, a spa, a fitness centre, a restaurant, an entrance plaza and amphitheatre and private hillside guest accommodation
Area:
50,000m² GBA
Status:
Design development

Beautiful location

Chapman Taylor won a design competition for Future Hotel organised by Chongqing Liangjiang Industry Investment Group. The 50,000m² GBA project, located at the core of Lijia Smart Experience Park, is bounded by Baiyun Mountain to the north, Baiyun Lake Park to the south and the historic Baiyunzhai forest region to the south-west. Chapman Taylor’s design takes advantage of the beautiful location to create a contextual, smart hotel for the Curio by Hilton brand which will blend nature with cutting-edge technology.

Personalised visitor experience

The development, which will serve business and conference guests as well as tourists, will provide visitors with a personalised experience and a smart, efficient and healthy environment. Facilities will include a banquet hall, a conference centre, a fitness centre, an art-themed, all-day dining restaurant, a Chinese restaurant and private hillside courtyard suites for VIPs. There are also beautifully landscaped common areas for events and socialising, with interactive art installations and an entrance plaza. An automated check-in service will use AI facial recognition technology, while a virtual "butler" will be assigned to the guest after check-in, recording guests' preferences and guiding them to an automated shuttle to the rooms.

A tranquil arrival space

The main building, which includes hotel rooms and public hotel functions, emerges from the hill at the east side of the site, offering parkland and forest views. The west side hosts VIP accommodation benefitting from views over Baiyun Lake Park. The building’s façade takes inspiration from the natural qualities of Chongqing, such as the undulating ridgeline, the waterfalls, the mists and the sea of clouds, with a contemporary reinterpretation of the area’s traditional architectural vernacular. The scheme’s entrance plaza features a calm reflection pool, accentuating the simplicity and transparency of the lobby and banquet space to render an intimate and tranquil arrival experience.

Stepped terraces following the terrain

The hillside guest buildings will be visually discreet, forming an undulating architectural skyline which will complement the mountain ridge and ensuring uninterrupted views from the lake to the mountain. Buildings will be arranged on stepped terraces following the line of the terrain, which will maximise visual access to the beautiful scenery to achieve a sense of nature fully interacting with the buildings.

Contextual integration

The design ensures that the buildings will be integrated sensitively with the natural environment and will reference the area’s architectural heritage to create a sense of the scheme being visually in synergy with the rolling hills and the mountain clouds.

Chapman Taylor's design concept was created for a competition organised by Chongqing Liangjiang Industry Investment Group. We previously won a major international design competition to create an urban innovation zone on the 6.8-square kilometre site for Chongqing Liangjiang, for which we subsequently won a design competition for a mountaintop Exhibition Centre.

Johnny Jiang (MArch MDA (Master of Design Arts))

Director, Shanghai

Johnny has considerable experience in architectural design in both Germany and China and has led many important, large-scale urban design projects, including both architectural and interior design.

He plays a leading role in some of the Shanghai studio’s most significant urban design projects, and is skilled at combining innovative concepts with the requirements of China's market and the local context. Johnny’s leadership during the construction process, and his strict control of project quality, have been widely praised by clients and partners.

Johnny joined Chapman Taylor’s Shanghai studio as a Director in November 2018.

Areas of expertise:

Architecture / Interior Design / Urban Design / Masterplanning / Mixed-use

caret-down-skewed caret-down-thin caret-down caret-left-thick caret-left-white caret-left caret-right-thick caret-right-white caret-right caret-up chinese cross download english facebook grid instagram linked-in list mail map pinterest play-button reset search-nobg search-square share twitter views wechat youtube