Take a look at Chapman Taylor’s food court redesign for Ville 2 shopping centre in Charleroi

New images neatly capture Chapman Taylor’s attractive redesign of the food court at Ville 2 shopping centre in Charleroi, Belgium, which completed in 2020, and which has recently reopened following the COVID-19 pandemic lockdown.

The 600m² project included an upgrade of the flooring, walls, lighting, stairs, escalators and lift, evacuation processes and sprinklers and general MEP, as well as providing the ceiling with high acoustic absorption. The lift core is enveloped within a lush vertical garden, while the escalators have been moved to the side to maximise the space available for the new balconies.

Natural light has been introduced were possible, complemented by LED lighting strips which line the curved surfaces. The white floor and ceilings reinforce the sense of brightness and vibrancy.

The food court forms part of our wider concept for extending and refreshing the 29,000m² shopping centre’s food and beverage offer while integrating it with the cinema complex and reconfiguring the vertical circulation. The design creates a large wintergarden atrium, adding more restaurant units and new balconies over the extended food court.

Chapman Taylor’s Brussels studio designed the transformed food court on behalf of LSGI/SCC. We previously designed the successful extension of the 1990-built centre, which completed in 2012.

The Executive Architect for this project was Charleroi-based DDM Architectes Associés, with our design delivered in just five months, within an operationally live environment.

The 600m² project included an upgrade of the flooring, walls, lighting, stairs, escalators and lift, evacuation processes and sprinklers and general MEP, as well as providing the ceiling with high acoustic absorption. The lift core is enveloped within a lush vertical garden, while the escalators have been moved to the side to maximise the space available for the new balconies.

Natural light has been introduced were possible, complemented by LED lighting strips which line the curved surfaces. The white floor and ceilings reinforce the sense of brightness and vibrancy.

Before and after renovation

The food court forms part of our wider concept for extending and refreshing the 29,000m² shopping centre’s food and beverage offer while integrating it with the cinema complex and reconfiguring the vertical circulation. The design creates a large wintergarden atrium, adding more restaurant units and new balconies over the extended food court.

Before and after renovation

Chapman Taylor’s Brussels studio designed the transformed food court on behalf of LSGI/SCC. We previously designed the successful extension of the 1990-built centre, which completed in 2012.

Design concept and completed renovation

The Executive Architect for this project was Charleroi-based DDM Architectes Associés, with our design delivered in just five months, within an operationally live environment.

Design concept and completed renovation

Mariia Grachova (MS Arch)

副董事, 布鲁塞尔

Mariia has worked on major retail, transportation and mixed-use schemes in Europe, Africa and South Asia, including the Brussels Airport Connector building, Evry2 shopping centre and the adjacent Place des Terrasses urban regeneration development near Paris, Douala Airport in Cameroon and Dolmen shopping centre in Lahore, Pakistan.

Mariia joined Chapman Taylor in July 2012 and became an Associate Director in 2020. Committed and rigorous, Mariia has displayed great leadership skills and is technically proficient, as well as being able to speak several languages.

Areas of expertise:

Retail / Transportation / Mixed-Use / Delivery

caret-down-skewed caret-down-thin caret-down caret-left-thick caret-left-white caret-left caret-right-thick caret-right-white caret-right caret-up chinese cross download english facebook grid instagram linked-in list mail map pinterest play-button reset search-nobg search-square share twitter views wechat youtube