Chapman Taylor wins design competition for transport-orientated masterplan for Xiaoli Station and Urban Area in Xiong’an, China

Chapman Taylor is designing a transport-orientated masterplan for Xiaoli Station and Urban Area in Xiong’an, China.

The competition winning masterplan envisages a new, green urban district which focuses on Xiaoli Station and the nearby Intercity Station, around which a mix of uses are strategically placed according to 15-Minute Living principles. The stations lie on an east-west axis which, along with its north-south counterpart, hosts a continuous urban green landscape.

The transport-orientated development creates multi-layered connections around well-defined axes, creating a unique identity for the area while integrating harmoniously with our wider masterplan for the city.

The new stations are functionally efficient, multi-layered transportation hubs with easy connections for bus, metro and pedestrian travel. The designs allow for smooth pedestrian flows and well-defined surrounding block functions, including retail, office, R&D, cultural and educational spaces.

The stations are designed to create vertical communities which will correspond on multiple levels with the surrounding urban area and the counterpart station. Each level has its own role, including retail, leisure and entertainment space, green space, workplaces, bus stations, taxi and metro options and railway connections, ensuring that everything that residents at the upper levels and surrounding areas need can be found in one place.

Xiaoli Station will be surrounded by a themed mall, various F&B options, co-working spaces, business centres, a library, community facilities and a health centre, among other provisions. The diverse green spaces will include a station sky garden, plazas, a rain garden, a cultural park and a pedestrian bridge.

The dense configuration of streets and alleys in the district are home to several traditional and permeable courtyard spaces in which people can relax and socialise. There are also multi-level waterfront footpaths, parkland walkways and rooftop gardens. The development will be ecologically sustainable, with sponge city strategies for managing rainwater and the extensive green space reducing the urban heat island effect.

The masterplan envisages a new, green urban district which focuses on Xiaoli Station and the nearby Intercity Station, around which a mix of uses are strategically placed according to 15-Minute Living principles. The stations lie on an east-west axis which, along with its north-south counterpart, hosts a continuous urban green landscape.

The development creates multi-layered connections around well-defined axes, creating a unique identity for the area while integrating harmoniously with our wider masterplan for the city.

The new stations are functionally efficient, multi-layered transportation hubs with easy connections for bus, metro and pedestrian travel. The designs allow for smooth pedestrian flows and well-defined surrounding block functions, including retail, office, R&D, cultural and educational spaces.

The stations are designed to create vertical communities which will correspond on multiple levels with the surrounding urban area and the counterpart station. Each level has its own role, including retail, leisure and entertainment space, green space, workplaces, bus stations, taxi and metro options and railway connections, ensuring that everything that residents at the upper levels and surrounding areas need can be found in one place.

Xiaoli Station will be surrounded by a themed mall, various F&B options, co-working spaces, business centres, a library, community facilities and a health centre, among other provisions. The diverse green spaces will include a station sky garden, plazas, a rain garden, a cultural park and a pedestrian bridge.

The dense configuration of streets and alleys in the district are home to several traditional and permeable courtyard spaces in which people can relax and socialise. There are also multi-level waterfront footpaths, parkland walkways and rooftop gardens. The development will be ecologically sustainable, with sponge city strategies for managing rainwater and the extensive green space reducing the urban heat island effect.

Johnny Jiang (M.Arch M.D.A (Master of Design Arts))

董事, 上海

Johnny Jiang recently joined Chapman Taylor’s Shanghai studio as a Director in November 2018. He has considerable experience in architectural design in both Germany and China and has led and participated in many important large-scale urban design projects, including both architectural and interior design.

Johnny has plays a leading role on some of the Shanghai studio’s most significant urban design projects, and is skilled at combining innovative concepts with the requirements of China's market and the local context. Johnny’s leadership during the construction process, and his strict control of project quality, have been widely praised by clients and partners.

Areas of expertise:

Architecture / Interior Design / Urban Design / Masterplanning / Mixed-Use

caret-down-skewed caret-down-thin caret-down caret-left-thick caret-left-white caret-left caret-right-thick caret-right-white caret-right caret-up chinese cross download english facebook grid instagram linked-in list mail map pinterest play-button reset search-nobg search-square share twitter views wechat youtube