Chapman Taylor wins design competition for new Exhibition Centre at Chongqing Liangjiang Innovation Zone

Chapman Taylor has won a design competition for a 3,000m2 exhibition centre within our 680-hectare Liangjiang Innovation Zone masterplan project in the Chinese city of Chongqing.

The new centre’s design concept draws inspiration from the key masterplan themes – “beautiful mountain and clear water”, “green and intelligent”, “connected, open and sharing” and “vibrant and diverse”.

The four-level building sits at a key pedestrian hub near the top of a mountain, from where extraordinary views over the whole innovation zone, the nearby lake and the surrounding mountain landscape can be enjoyed. A pedestrian trail will wind its way gently up the mountainside towards the building, which will also be served by a lift with panoramic views, creating an immersive sightseeing experience for visitors.

The four-level building sits at a key pedestrian hub near the top of a mountain, from where extraordinary views over the whole innovation zone, the nearby lake and the surrounding mountain landscape can be enjoyed. A pedestrian trail will wind its way gently up the mountainside towards the building, which will also be served by a lift with panoramic views, creating an immersive sightseeing experience for visitors.

State-of-the-art facilities and event spaces will allow for interactive and immersive digital experiences. Included will be an exhibition hall, a family workshop, office space, a reading/study/social area, a digital media space, a meeting room and a flexible space for temporary exhibitions, as well as viewing platforms and a spacious viewing deck in which to relax and have something to eat or drink.

The strikingly modern design seamlessly integrates interior and exterior spaces, with a feature grand staircase acting as a visual focal point which represents the mountainous nature of the city and its surroundings. Materials will be suitable for the location, with extensive use of stone and timber as well as greenery and water features. The building will be stepped as its terraces ‘climb’ the hillside, forming a street which creates a modern interpretation of a traditional hillside village.

The landscaping will be context-sensitive, making use of plants appropriate for the mountainous wetland environment in which the scheme will sit.

Chapman Taylor’s Shanghai studio created the winning design for this exciting new exhibition space in Chongqing.

Johnny Jiang (M.Arch M.D.A (Master of Design Arts))

董事, 上海

Johnny Jiang recently joined Chapman Taylor’s Shanghai studio as a Director in November 2018. He has considerable experience in architectural design in both Germany and China and has led and participated in many important large-scale urban design projects, including both architectural and interior design.

Johnny has plays a leading role on some of the Shanghai studio’s most significant urban design projects, and is skilled at combining innovative concepts with the requirements of China's market and the local context. Johnny’s leadership during the construction process, and his strict control of project quality, have been widely praised by clients and partners.

Areas of expertise:

Architecture / Interior Design / Urban Design / Masterplanning / Mixed-Use

相关项目

All Projects
caret-down-skewed caret-down-thin caret-down caret-left-thick caret-left-white caret-left caret-right-thick caret-right-white caret-right caret-up chinese cross download english facebook grid instagram linked-in list mail map pinterest play-button reset search-nobg search-square share twitter views wechat youtube