Chapman Taylor Milan Director Gianfranco Lizzul speaks about our recently completed NOI Technology Park development in Bolzano, Italy

Q&A with Chapman Taylor Milan Director Gianfranco Lizzul

Chapman Taylor Milan Director Gianfranco Lizzul speaks to us about his experience on the NOI Techpark development in Bolzano, Italy, which has been shortlisted for a 2018 MIPIM award in the ‘Best Refurbished Building’ category.

The NOI (Nature of Innovation) Techpark project in Bolzano involved the refurbishment of two rationalist-style factory buildings and the construction of a new one as an architectural bridge between the existing listed structures. The new complex, opened in October 2017, is designed to house a wide range of innovation companies, university research institutions and training centres, with the aim of becoming an engine for economic development throughout the whole South Tyrol region. The project has LEED v4 Neighbourhood Development sustainability certification, and has been shortlisted for a 2018 MIPIM award in the ‘Best Refurbished Building’ category.

Chapman Taylor’s Milan studio conceived and designed the new technology park in collaboration with local architects Studio CL&AA. The studio’s Director, Gianfranco Lizzul, spoke to us about his experience on the project:

Tell us about how the project came about

The project resulted from an international public procurement competition announced by the local authority in 2007, which we won in conjunction with local delivery architects CL&AA despite very strong competition from other well-known architects.

The brief was to create a technology park at a disused former aluminium factory site in conjunction for use by the local university and technology R&D companies, requiring us to design buildings which would architecturally express those activities. The plant was the biggest aluminium producer in Italy from 1937 until it closed, and incorporated an aluminium envelope. The building had to be designed to achieve sustainability accreditation, with a carbon neutral footprint.

Where did you start?

We set about designing the refurbishment of the two listed buildings on the site and the construction of a connecting building, named ‘The Black Monolith’. The two existing buildings were built in a pleasing and interesting Rationalist style, but were in disrepair and were full of obsolete equipment. We emptied the buildings entirely and then began to adapt the huge spaces for their new roles, all the while working to refurbish and protect the listed structures.

The new building was designed and then created in a way which represented continuity with the site’s heritage, chiefly by our use of aluminium. It was also meant as an architectural bridge between the existing buildings.

How important was it to preserve the original architectural style of the buildings?

It was fundamental that the listed buildings not only be preserved, but also be refurbished in a sensitive way using the equipment and materials which would have been used in the past. We did this to a very high standard, honouring the site’s history and the original style. The landmark water tower at the front was also restored, becoming a key focal point and a wonderful signature for the technology park.

There was one feature which we would have preferred to keep. The water tower initially emerged in front of the adjacent building’s high canopy, which curved around above. After the competition was won, the listed buildings authority decided that the canopy should be removed, which we thought was a shame because it gave a purpose and elegance to that public space.

But the development as a whole is beautiful, reflecting the thoughtful way in which we restored the buildings and spaces. The project combined contemporary Italian design with a wonderful piece of Bolzano’s industrial heritage, also achieving LEED v4 Neighbourhood Development certification, the highest there is.

How was the Black Monolith building conceived, and what purpose does it serve?

The new building is mainly aimed at housing the best innovation and design companies in the South Tyrol region, with state-of-the-art office space and common areas. The façade is designed and made of aluminium foam, as a nod to the aluminium production of the former factory.

The part which is visible at present is, in fact, just the ‘head’, because the building is designed to add more space, in a modular way, as and when required. The building will thus be extended, in a manner which provides architectural continuity, to meet changing needs. Similarly, the interiors are flexible and future-proofed, allowing for reconfiguration of space to suit changing demand.

The two existing buildings are also flexibly designed. Their main role will be to provide university space, including lecture theatres, seminar rooms and common areas, as well as research laboratories.

What was the Interior Design aim?

Our brief was strictly tailored by the end-users, particularly the university – our role was to provide precisely what was required by them, as well as to meet the stringent sustainability requirements set down. The interior renovation was designed to make the building thermally efficient. All the furniture inside was designed by us to complement the space.

We provided everything that the university and R&D companies would need in a cutting-edge workplace environment, but with the flexibility to allow the spaces to be changed to suit ever-changing needs and new residents over time. The interior is, in a way, very much ‘alive’. You can compare it to a shopping centre – there are all the common spaces, but also a flexibility in retail space which can adapt to new or modified uses all the time.

How has NOI Techpark been received?

The reception has been very positive – it has led to us receiving contacts from other businesses wanting to work with us to create schemes which are similarly successful. The buildings are now fully let, and the development has become a place where people come to spend time, despite it being some distance to the south of Bolzano’s historic town centre. They come to visit the university buildings and to see and use the parks, knowing they can meet other people and also eat in the canteen there. The buildings look beautiful, the whole site has been reinvigorated, and the redevelopment has proved very popular, with locals, resident companies and the clients themselves.

What do you take most satisfaction from now that the project has been opened?

I am proud that we were able to deliver an outstanding development, with which the clients are very happy. The clients were regular visitors to our studio in Milan and were very impressed with our other projects, which is wonderful. It was very much an urban regeneration project, taking a disused brownfield site and giving it new life and purpose – that has given me great satisfaction.


Key facts:

Services: Masterplanning, Architecture

Clients: Provincia Autonoma di Bolzano, BLS Solution

Area: 25,000m² GBA

Status: Opened in October 2017


For more information, please contact:

Gianfranco Lizzul
Director (Milan)

About the Author

Gianfranco Lizzul (Dr Arch RIBA)

董事, 米兰

Gianfranco joined Chapman Taylor in London in 1987. He became a Director in 1996 and is responsible for projects and business development in Italy.

He was instrumental in establishing the Milan studio in 2002 and now leads this part of the business.

In addition to his design expertise in retail and mixed-use developments in both Italy and internationally, Gianfranco is also a specialist in the design of marinas and resorts.

Areas of expertise:

Retail / Hospitality / Mixed-use / Marinas

Gianfranco entra a far parte di Chapman Taylor a Londra nel 1987. Diventa Direttore nel 1996 ed è responsabile per i progetti e lo sviluppo aziendale in Italia.

Gianfranco è stato fondamentale per l’apertura dello studio di Milano nel 2002, che da allora dirige.

Oltre alla sua esperienza progettuale in progetti commerciali e multifunzionali sia in Italia che a livello internazionale, Gianfranco è anche specializzato nella progettazione di marine e resorts.

Aree di competenza:

Retail / Hospitality / Mixed-use / Marinas


All Projects
caret-down-skewed caret-down-thin caret-down caret-left-thick caret-left-white caret-left caret-right-thick caret-right-white caret-right caret-up chinese cross download english facebook grid instagram linked-in list mail map pinterest play-button reset search-nobg search-square share twitter views wechat youtube